h:ström - Text & Kultur

TOPPLISTA 2020

Bokförlagets mest säljande böcker år 2020


År 2020, ett herrans år i många avseenden, innebar och möjliggjorde läsning för många. Trots hårda tider för den fysiska bokhandeln ökade vi vår försäljning, mycket tack vare fina titlar och en stark bakkatalog. Nedan finner du topplistan för år 2020. Hoppas du blir inspirerad!

Bästsäljande böcker, år 2020

Woolf

1.

MOT FYREN
av Virginia Woolf

Mot fyren är en av Virginia Woolfs mest lästa och älskade böcker och betraktas idag som en modernistisk klassiker. Här presenteras den i efterlängtad nyöversättning av Margareta Backgård, och med ett efterord av Annelie Bränström-Öhman, professor i litteraturvetenskap och genusvetenskap.

Schopenhauer

2.

VÄRLDEN SOM VILJA OCH FÖRESTÄLLNING
av Arthur Schopenhauer

Världen som vilja och föreställning är Arthur Schopenhauers stora, filosofiska livsverk. Hans filosofi erbjuder en världsåskådning, ett sätt att betrakta tillvaron i dess helhet, utifrån en metafysisk grund. Hos honom kombineras västerländsk filosofi med österländsk mysticism. Världen är, för Schopenhauer, vilja och strid, förnuftet bara ett parasitärt bihang till en irrationell och instinktmässigt framvällande vilja. Lidandet är ofrånkomligt, men självförnekelse, estetisk kontemplation och medlidande kan erbjuda lindring.

Den ende och hans egendom

3.

DEN ENDE OCH HANS EGENDOM
av Max Stirner

Max Stirner (1806-1856) skrev en av de mest radikala och subversiva texterna i den moderna västerländska idéhistorien. När den beryktade boken utkom i Berlin 1844 väckte den stor uppmärksamhet. Inflytandet har med tiden vuxit, och dess dolda inverkan har lämnat ett bestående avtryck; likt en underjordisk svart ström har den underminerat den västerländska filosofihistorien.

Kappan

4.

KAPPAN
av Nikolaj Gogol

En fattig skrivare vid ett departement i S:t Petersburg lever ett enkelt och anspråkslöst liv. Han sparar pengar till en ny kappa, men när denna väl är införskaffad blir den till hans förskräckelse stulen.

SÅ TALADE ZARATHUSTRA

5.

SÅ TALADE ZARATHUSTRA
av Friedrich Nietsche

En bok för alla och ingen? Friedrich Nietzsches Så talade Zarathustra är i dag och för framtiden ett verk för den människa som behöver den, som är öppen för den, som har förutsättningar att förstå den, som mår bra av den.

SAMLADE NOVELLER

6.

SAMLADE NOVELLER
av Edgar Allan Poe

Denna volym innehåller samtliga noveller av Edgar Allan Poe, från de mest välkända, såsom Den svarta katten och Mordet på Rue Morgue, till de aldrig tidigare översatta och obskyrt experimentella novellerna.

DET ÖPPNA SAMHÄLLET

7.

DET ÖPPNA SAMHÄLLET OCH DESS FIENDER
av Karl Popper

En av 1900-talets viktigaste böcker - på samma gång en kraftfull kritik av de totalitära ideologiernas intellektuella ursprung och ett kompromisslöst försvar för de demokratiska institutionerna och de öppna samhället.

SAMISK SHAMANISM

8.

SAMISK SHAMANISM
av Jörgen I Eriksson

Den samiska shamanismen upplever en renässans till följd av och som en integrerad del av samernas kamp för självbestämmande, politisk makt och kulturell identitet. Gamla botare framträder på ett nytt sätt samtidigt som nya botare och nyshamaner träder in på scenen. Allt fler unga samer visar öppet sitt intresse för shamanism och samisk förkristen andlighet, och det tar sig bland annat uttryck i en vitalisering av samiska kulturformer som jojk, film, teater, bildkonst, musik och litteratur.

DAGBOK

9.

DAGBOK 1935-1944
av Mihail Sebastian

Under tio år, 1935–1944, förde den rumänsk-judiske författaren Mihail Sebastian en dagbok som när den slutligen publicerades i Rumänien 1996 föranledde en livlig debatt om landets antisemitism och roll under andra världskriget.

BLODSTÄMMARE

10.

BLODSTÄMMARE OCH HANDPÅLÄGGARE
av Jörgen I Eriksson

Navet i denna bok om den nordligt folkliga läkekonsten och magin är intervjuer med några av de mer erkända och nu verksamma botarna i Tornedalen och Lappland.

VÄLKOMMEN ATT BOTANISERA

Kliv in på vår sajt och botanisera bland alla böckerna

Kontakta oss

Hör av dig till oss för frågor eller funderingar

Tfn. 090 145 405
Allmänt: [email protected]
Postorder & distribution: [email protected]

© h:ström - Text & Kultur AB, Skiftesvägen 6, 903 54 Umeå.

Designed with Mobirise