Märit / Upplysningen | Ing-Marie Eriksson

216,98 kr
Inkl. moms

Ing-Marie Erikssons uppmärksammade debut från 1965 utspelar sig i en jämtländsk by för ett drygt halvsekel sedan. Tillsammans med Märit upptäcker systrarna livets hemligheter.

Kvantitet

  • Säker webbplats och betalning Säker webbplats och betalning
  • Fri frakt vid köp över 200 kr Fri frakt vid köp över 200 kr
  • 14 dagars returrätt 14 dagars returrätt

Ing-Marie Erikssons uppmärksammade debut från 1965 utspelar sig i en jämtländsk by för ett drygt halvsekel sedan.

Tillsammans med Märit upptäcker systrarna livets hemligheter. Ömsom visar sig Märit som en vacker, moderlig människa, ömsom som manhaftig och när hon slutligen väcks som sensuell människa och ger sig ut på jakt efter karlar blir hennes liv skrämmande och samtidigt ytterligt fascinerande för flickorna.

Som pendang till Ing-Marie Erikssons debutroman Märit publiceras här även den nyskrivna kortromanen Upplysningen, författarens sista återvändande till den jämtländska byn och dess människors öden.

Som 16-åring vann Ing-Marie Eriksson en lyrikpristävling och senare en novell pristävling för studenter i BLM. Ing-Marie Eriksson gjorde 1965 en mycket uppmärksammad bokdebut med den nu återutgivna romanen. Både realism och ömsint människoskildring präglar boken.

Ing-Marie Eriksson blev åtalad och fälld, som enda svensk författare hittills, för tryckfrihetsbrott med anledning av just Märit.

"Bokförlaget h:ström har med sin nyutgivning uppmärksammaten svensk klassiker som förtjänar många nyläsningar och tolkningar. I samma volym ges också "Upplysningen" ut - en beskrivning av hur ett bysamhälle förändras med modernitetens insteg. Den värld som bildade fond till romanen "Märit" finns inte längre kvar". (Sydsvenskan)

Datablad

Bindning
Danskt band (limhäftad med flikar)