Pablo Neruda | Sören Sommelius

150,94 kr
Inkl. moms

Poet, älskare, kommunist

Kvantitet

  • Säker webbplats och betalning Säker webbplats och betalning
  • Fri frakt vid köp över 200 kr Fri frakt vid köp över 200 kr
  • 14 dagars returrätt 14 dagars returrätt

Pablo Neruda (1904 1973) var en av 1900-talets märkligaste poeter. Hans verk omfattar tusentals sidor poesi. Knappt fyllda tjugo blev han en av Latinamerikas mest kända poeter efter sin erotiskt frispråkiga 20 kärleksdikter och en förtvivlad sång. Den trycktes i miljoner exemplar. Hans liv och ord återspeglar 1900-talets drömmar och katastrofer. Han hyllade i dikt löken, men åt gärna själv rysk kaviar.

Hans liv var ett drama och en melodram. Efter genombrottet blev han Chiles konsul i Rangoon, bodde på bordeller och opiumhålor. I Mexiko anklagades han senare av CIA för delaktighet i mordet på Trotskij. Mot slutet av sitt liv var han president Salvador Allendes ambassadör i Paris. Anderna. Han var nära vän med Picasso och många av sin samtids vänsterintellektuella och fick Nobelpriset 1971.

Sören Sommelius är författare och kulturjournalist på Helsingborgs Dagblad. Han har skrivit böcker om konflikter och krig på Balkan och om Indien, om överlevare från nazismens läger och om medborgarrättsrörelsens kamp i USA.