Åren | Woolf
  • Åren | Woolf

Åren | Woolf, Virginia

Denna roman, som spänner över ett halvt sekel, är inte bara en slående tidsskildring av ett Storbritannien i förändring - med stor psykologisk och visuell skärpa gestaltar också Virginia Woolf vardagliga händelser i en rad scener som berör och roar och ställer läsaren inför frågor om vad det innebär att vara människa.

SLUTSÅLD
Kvantitet

 

Fri frakt över 300 kr

 

30 dagars ångerrätt

London, år 1880. I huset vid Abercorn Terrace samlas familjen Pargiter till te. I korta, filmiska scener presenteras familjemedlemmarna och deras inbördes relationer. Efter det brett anlagda inledande kapitlet utspelar sig vart och ett av de resterande tio under en enda dag ett visst årtal, fram till 1937. Syskon och kusiner träffas under årens lopp i nya sammanhang.

Samhällsordningen, patriarkatet och de yttre historiska händelserna avspeglas i deras ställningstaganden och levnadsvillkor. Åren (1937) blev Virginia Woolfs sista publicerade roman under hennes livstid. Den var också hennes mest framgångsrika och bästsäljande bok.

Virginia Woolf (1882-1941) var en brittisk tongivande modernist och feminist. Hon debuterade som romanförfattare 1915 och kom att bli en av 1900-talets viktigaste författare med sin nydanande prosa. Woolf tillhörde den så kallade Bloomsburygruppen, en informell grupp av brittiska intellektuella med stort inflytande på kulturlivet. Några av hennes mest berömda romaner är Mot fyren och Mrs Dalloway. Virginia Woolf skrev även ett stort antal noveller och essäer. Av hennes essäer har Ett eget rum en särställning som ständigt aktuell analys av kvinnors villkor i ett patriarkalt samhälle.

"Grattis alla bokälskare och bibliotek! Efter 74 år kommer Virginia Woolfs magnifika sista roman Åren ut igen på svenska, nu i nyöversättning. [...] Bilderna av ett föränderligt London inramar den fängslande berättelsen och låter den förnämliga översättningen komma till sin rätt - sällan läser man en vackrare svenska. Åren är en läsupplevelse för alla med smak för den goda klassiska litteraturen." - Monica Waleij, BTJ-häftet nr 10, 2015.

Bokserie: Serie Europa
Bindning: Limhäftad
Omfång: 450 s.
Utgivningsår: 2015
ISBN 9789173272117
Översättare: Margareta Backgård
9789173272117

Särskilda referenser