Människan mot staten | Spencer
  • Människan mot staten | Spencer

Människan mot staten | Spencer, Herbert

I denna klassiska politiskt-filosofiska bok menar Herbert Spencer att liberalismen har förrått sitt uppdrag och istället börjat förespråka en konservativ filosofi och politik som legitimerar en utökad statlig makt

SLUTSÅLD
Kvantitet

 

Fri frakt över 300 kr

 

30 dagars ångerrätt

I denna klassiska politiskt-filosofiska bok menar Herbert Spencer att liberalismen har förrått sitt uppdrag och istället börjat förespråka en konservativ filosofi och politik som legitimerar en utökad statlig makt.

Herbert Spencer (1820-1903) tillhör de klassiska brittiska liberala filosoferna. Hans positiva budskap om möjligheten till frihet och självförbättring slog an en sträng inte bara hos intellektuella och författare, utan också bland allmänheten i stort. Hans stilistiska skicklighet ledde till att han blev nominerad till Nobelpriset i litteratur 1902.

Herbert Spencer hade en optimistisk syn på utvecklingen. Allteftersom människan ser de stora fördelarna med frihet kommer hon att lära sig att respektera och uppskatta de rättigheter som ligger i linje med god moral. Hon kommer att motsätta sig imperialismen och militariseringen. Hon kommer att kräva lika rättigheter för alla och borttagandet av orättfärdiga lagar. Och hon kommer att slutligen avskaffa alla sorters slaveri inklusive den statliga sorten.

I Människan mot staten (1884) menar Spencer att liberalismen har förrått sitt uppdrag och i stället börjat förespråka en konservativ filosofi och politik som legitimerar en utökad statlig makt. Varje rättvis bedömning av Herbert Spencer, oavsett om man är för eller emot hans filosofi, måste med nödvändighet placera honom bland 1800-talets stora tänkare, värd att läsas än idag.

Inledning av Ingemar Nordin, professor i filosofi.

Bokserie: Serie Svart sten
Bindning: Limhäftad
Omfång: 217
Utgivningsår: 2014
ISBN 9789173270472
Översättare: Erik Carlquist
För- el. efterordsskribent: Ingemar Nordin
9789173270472

Särskilda referenser

Du kanske också gillar