Bellevue | Martin
  • Bellevue | Martin

Bellevue | Martin, Didier

183,96 kr

I Bellevue iscensätter Didier Martin en sofistikerad litterär värld där han med hjälp av spegeleffekter och en sinnrik komposition undersöker relationerna mellan författaren, hjälten och läsaren.

Kvantitet

 

Fri frakt över 300 kr

 

30 dagars ångerrätt

På ett hotellrum vid den franska kusten sitter en ung man och läser en roman som gör ett egendomligt starkt intryck på honom. På samma hotell, och utan att han vet om det, har författaren till romanen också just tagit in.

Den åldrande författaren, som efter en hjärtattack blivit akut medveten om sin dödlighet, har anlänt till den sömniga badorten för att en sista gång överträffa sig själv. Men vad innebär det att skriva skönlitteratur när dikten oupphörligen förändrar själva verkligheten och tycks erbjuda såväl frälsning som förvillelse? Och vilken roll har egentligen läsaren i dramat?

I Bellevue iscensätter Didier Martin en sofistikerad litterär värld där han med hjälp av spegeleffekter och en sinnrik komposition undersöker relationerna mellan författaren, hjälten och läsaren.

Bellevue (1979) är den första av Didier Martins romaner som presenteras i svensk språkdräkt. För översättning och efterord står Peter Ölund.

Didier Martin (f. 1938) debuterade som romanförfattare 1966 med Le déclin des jours som belönades med det prestigefyllda franska litteraturpriset Prix Fénéon. I sitt yviga författarskap undersöker Martin skrivandets förutsättningar och villkor. Vad gör historierna med oss? Och vilken berättare kan man lita på?

Röster om Bellevue

"För Didier Martin, som skriver en utsökt, mjuk men exakt prosa, är skrivandet en lek, men en allvarsam lek, om vilken man ibland kan fråga sig om det är en flykt från eller en strävan mot någonting, ett behov eller en räddning. Det finns en hetare puls under de ibland svala meningarna, en sorts ängslan som känns autentisk." - C.G. BJURSTRÖM

"Romanens styrka är ett vackert och vindlande språk med ironi och djärva metaforer där översättaren Peter Ölund, som också skrivit efterordet, väl fångar originaltextens skönhet." - Anne Marie Lundström, BTJ

Bokserie: Serie Europa
Bindning: Danskt band (limhäftad med flikar)
Omfång: 180
Utgivningsår: 2020
ISBN 9789173272827
Översättare: Peter Ölund
För- el. efterordsskribent: Peter Ölund
9789173272827

Särskilda referenser

Du kanske också gillar