Iscensätttandet av Solskensolympiaden | Widholm
  • Iscensätttandet av Solskensolympiaden | Widholm

Iscensätttandet av Solskensolympiaden | Widholm, Christian

169,81 kr

DAGSPRESSENS KONSTRUKTION AV FÖRESTÄLLDA GEMENSKAPER VID STOCKHOLMSOLYMPIADEN 1912. 

I Iscensättandet av Solskensolympiaden studeras skapandet och upprätthållandet av nationell gemenskap i tre journalistiska genrer: det eskapistiska klang- och jubelreferatet, sportjournalistiken och bildspråket.

Kvantitet

 

Fri frakt över 300 kr

 

30 dagars ångerrätt

Olympiaden i Stockholm 1912 var ett av de första verkligt stora massmedieevenemangen i Sverige. Solskensolympiaden, som de femte olympiska spelen har kommit att kallas, iscensattes i samtidens dagspress som ett lyckat evenemang vilket utspelade sig i ett allinkluderande och idylliskt samhälle.

I Iscensättandet av Solskensolympiaden studeras skapandet och upprätthållandet av nationell gemenskap i tre journalistiska genrer: det eskapistiska klang- och jubelreferatet, sportjournalistiken och bildspråket. Artiklarna om Stockholmsolympiaden frammanade en förment opolitisk och inkluderande nationell gemenskap. Men i både texter och bilder återfanns tidstypiska undertexter som skvallrade om normativa föreställningar om maskulinitet, klasstillhörighet och etnicitet. Dessa föreställningar som bereddes plats i dagspressens volyminösa skildringar av Stockholmsolympiaden har dröjt kvar inte bara inom sportjournalistikens speciella nationella gemenskaper utan återfinns numer även i föreställningar om svenskhet i allmänhet.

Christian Widholm är historiker verksam vid Södertörns högskola samt knuten till Lunds universitet och Forskarskolan i historia.

Bokserie: Serie Akademi
Bindning: Limhäftad
Omfång: 279
Utgivningsår: 2008
ISBN 9789173270793
9789173270793

Särskilda referenser

Du kanske också gillar