• På rea!
Demokratiska perspektiv | Whitman
  • Demokratiska perspektiv | Whitman

Demokratiska perspektiv | Whitman, Walt

132,08 kr

Demokratiska perspektiv (1871) är en amerikansk klassiker som skänker djup och intresse för de demokratiska frågorna om och kring Amerikas förenta stater.

Kvantitet

 

Fri frakt över 300 kr

 

30 dagars ångerrätt

Demokratiska perspektiv (1871) är en amerikansk klassiker som skänker djup och intresse för de demokratiska frågorna om och kring Amerikas förenta stater. Whitman är, som Amerikas store politiske poet, värd att uppmärksammas även som politisk aktör. Strax efter det amerikanska inbördeskriget, som ställde både USA och Whitman inför frågan om nationens och demokratins framtid, utgav han denna skrift, där han utvecklar sina tankar om samhället, demokratin, Amerika och litteraturen. I denna utgåva återfinns även en samling av Whitmans mest kända poesi med demokrati som tema eller grundton.

Översättare är Erik Carlquist, och ett initierat förord är skrivet av Henrik Berg­­- gren, journalist vid Dagens Nyheter och historiker.

För Whitman var [...] demokrati inte en filosofisk fråga som kunde diskuteras i termer av utilistisk nytta eller mänskliga rättigheter. Den var strängt taget inte en fråga, utan ett givet naturtillstånd, ett slags Ur- faktum. Och framför allt ett amerikanskt tillstånd. "Vem annan i hela historien", frågar Whitman retoriskt, "har hittills, utan att ifrågasätta dessa ting accepterat dem, stått fast vid dem, handlat i enighet med dem och gått i borgen för dem?" Det var omöjligt att skilja demokratins principer från livet som det levdes av enskilda människor i den amerikanska republik som Walt Whitman fötts in i och verkat i under hela sitt liv. Och som han för- sökte omfatta i all sin mångfald och motsägelsefullhet i sin poesi. - ur Henrik Berggrens förord.

Bindning: Danskt band (limhäftad med flikar)
Omfång: 174
Utgivningsår: 2006
ISBN 918944731X
Översättare: Erik Carlquist
För- el. efterordsskribent: Henrik Berggren
918944731X

Särskilda referenser